EMDR-terapia
Keskusteluhoidon lomassa ja lisäksi saatan käyttää EMDR-menetelmää. Olet ehkä kuullutkin EMDR-terapiasta huipputehokkaana menetelmänä yksittäisten traumaattisten tapahtumien kuten esim. auto-onnettomuuden tai rikoksen uhriksi joutumisen jälkeisen psyykkisen haitan hoitoon. EMDR-terapialla voidaan hoitaa myös hyvin yleisiä ja sinnikkäitä elämää häiritseviä uskomuksia kuten ”En ole riittävän hyvä”, ”Olen huono” tai ”En kelpaa”. Kokonainen terapia koostuu kahdeksasta osasta ja lyhimmillään kestää vastaanotollani viisi käyntikertaa. Joskus työskentelyn aikana paljastuu uusia solmuja, joita olisi hyvä avata. Sovimme asiakkaan kanssa yhteistuumin, kuinka pitkäksi tai rajatuksi terapian suunnittelemme.
EMDR tulee sanoista Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Ajatuksena on harhauttaa silmänliikkeillä tai kuuloärsykkeillä psyyken kolmiportaisen muistijärjestelmän ”portinvartija” eli työmuisti, jotta häiritsevään tapahtumaan päästään käsiksi mahdollisimman alkuperäisenä ja aitona kokemuksena ilman mielen tuottamia suojaavia järjestelmiä. Näiden mekanismien ohittaminen turvallisessa terapiasuhteessa mahdollistaa lukkiutuneen haitallisen muiston uudelleen jäsentämisen. Lopputuloksena mennyt tapahtuma ei aiheuta enää voimakkaita tunteita, eivätkä sen vaikutukset vuoda siitä etäisesti muistuttaviin tapahtumiin nykyhetkessä.
EMDR kehitettiin alunperin PTSD:n eli traumaperäisen stressihäiriön hoitomuodoksi, ja se onkin häiriön hoidossa edelleen tutkitusti tehokkain hoitomuoto. EMDR:llä voidaan hoitaa jo muutamalla tapaamisella yksittäisiä haitallisia elämänkokemuksia ja niiden aiheuttamia vaikutuksia elämään.